Dag 5 - De geheime saboteur

Welkom bij dag 5 van de ZelfLiefde Challenge. In deze video ga ik het hebben over 'De geheime saboteur'. Onder de video vindt je de bijbehorende oefening voor vandaag.

Dag 5 tekst & oefening

Voordat je de geheime saboteur kunt ontwapenen, is het goed om te weten wat hij wil en hoe hij te werk gaat. Als je in staat bent om wat afstand te nemen van jezelf (Innerlijke kracht en Leven in het hier en nu) en de geheime saboteur te herkennen, wordt je minder gevoelig voor zijn negatieve opmerkingen en zogenaamde waarheden.

Het ontwapenen van de geheime saboteur bestaat uit 3 stappen: zijn bedoeling ontmaskeren en nagaan wat hij je kost; tegen hem ingaan of terug praten; ervoor zorgen dat hij overbodig wordt.

Het is belangrijk om te leren jezelf te steunen en op te peppen als je de geheime saboteur volledig wilt uitschakelen. Dit noemen we het bevestigen van je eigenwaarde. Durf er gewoon te zijn en je leven te leiden. Je hoeft niet te vechten om jezelf te rechtvaardigen. Laat je leiden door de behoefte aan een zo volledig mogelijk leven.

Belangrijk is dat je een positieve bevestiging maakt waar je zelf in geloofd en die je in de plaats van de kritische stem kunt gebruiken. De beste manier om je geheime saboteur te ontwapenen, is hem overbodig te maken. Neem zijn rol weg en op den duur zal hij zwijgen.

In deze challenge gaan we aan de slag met stap 1. Op dit moment ben ik een online programma aan het maken die alle nodige stappen doorloopt zodat je voor eens en voor altijd met deze saboteur kunt afrekenen. Like mijn pagina voor meer inspiratie en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

https://www.facebook.com/succesdokter/

Oefening:

Ga na wat je dwarszit. Is er misschien iets gebeurd? Zei iemand iets, waar je nu nog mee zit? Heb je zelf dingen gedaan waar je ontevreden over bent? Ben je zomaar somber of ben je somber over iets? Vaak is er een aanleiding voor je somberheid.

Waar in je lichaam zit het sombere of verdrietige gevoel? Concentreer je op die plek en probeer het gevoel zo goed mogelijk te ervaren, ga na wat het je zegt. Forceer niets, ga rustig na wat er gebeurt.

Luister naar de gedachten die bij het sombere gevoel horen. Signaleer wat je tegen jezelf zegt. Probeer je te herinneren wanneer het gevoel is begonnen en wat de geheime saboteur tegen je zei.

Kortom leer je saboteur kennen door te ontdekken welke situatie, of welke persoon de saboteur triggert.Geef hem of haar eventueel een passende naam.Weet dat je niet die kritische stem bent. Neem een situatie in je hoofd, een vel papier en een pen. Schrijf op wat er gebeurde, wat je allemaal dacht, wat je zei en deed, wat de ander zei of deed. Schrijf op wat jouw saboteur zei, of hoe hij/zij aanvoelde. Schrijf op welke emoties je voelde in die situatie. En welke emoties eronder liggen. Geef antwoord op de vraag: welk verhaal vertel ik mezelf? Klopt het verhaal dat ik mezelf vertel, met andere woorden: klopt het dat ik waardeloos ben, niets goed kan doen etc? Wat zou een lieve, goede vriendin tegen je zeggen in deze situatie? Herhaal dat een aantal keer in gedachten tegen jezelf. Oftewel: wees lief voor jezelf, heb zelfcompassie.

Laat hier een bericht achter als je wilt!

* Denotes Required Field