Dag 4 - Leven in het hier & nu

Welkom bij dag 4 van de ZelfLiefde Challenge. In deze video ga ik het hebben over leven in het 'hier & nu'.  Onder de video vindt je de bijbehorende oefening voor vandaag.

Dag 4 - tekst & oefening

Het begin van vrijheid is het besef dat je niet die entiteit bent - de denker. Als je dat weet, kun je de denker gaan waarnemen. Op dat moment wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief. (Eckhart Tolle)

Hier volgt een mooi stuk over Zijn dat ik graag met jullie wilde delen, geschreven door Eckhart Tolle.

Ik heb het hier over ZIJN. Niemand kan het exclusieve bezit van Zijn opeisen. Het is je hele wezen en is onmiddellijk toegankelijk voor je als het gevoel van je eigen aanwezigheid. Het is dus maar een kleine stap van het woord ‘Zijn’ naar de ervaring van Zijn.

Zijn staat niet alleen achter al die levensvormen, maar is ook in elke levensvorm aanwezig als het binnenste onzichtbare en onvernietigbare wezen ervan. Dat betekent dat het op dit moment voor jou toegankelijk is als je diepste zelf, je ware aardMaar probeer het niet met je verstand te grijpen. Probeer niet het te begrijpen.

Je kunt het alleen kennen als het verstand zwijgt. Als je aanwezig bent, als je met je aandacht helemaal en heel intens gericht bent op het Nu, kun je Zijn voelen, maar je kunt het met je verstand nooit begrijpen.

Het herwinnen van het bewustzijn van Zijn en het verblijven in die toestand van ‘voelen-verwezenlijking’ is verlichting. Het woord ‘verlichting’ roept het beeld op van een bovenmenselijke prestatie, en het EGO houdt dat graag zo, maar het is gewoon je natuurlijke staat van gevoelde eenheid met Zijn. Het is een toestand van verbondenheid met iets wat onmetelijk en onvernietigbaar is, iets wat, in wezen jij is en toch veel groter is dan jij. Het is het vinden van je werkelijke natuur achter je naam en vorm.

Het onvermogen om die verbondenheid te voelen wekt de illusie op dat je afgesneden bent van jezelf en van de wereld om je heen. Dan zie je jezelf, bewust of onbewust, als een geïsoleerd fragment, een individu. Er komt angst in je op, en conflict binnen jezelf en met de buitenwereld wordt de norm.

Het grootste obstakel voor het ervaren van deze werkelijkheid van je verbondenheid is de identificatie met je verstand, waardoor het denken dwangmatig wordt. Niet kunnen ophouden met denken is een afschuwelijke kwelling, maar we beseffen dat niet omdat vrijwel iedereen eraan lijdt, met als gevolg dat we het als normaal beschou-
wen. Deze onophoudelijke mentale ruis verhindert dat je het rijk van de stilte in je vindt dat onafscheidelijk is van Zijn. Het schept ook een verkeerd, door het verstand voortgebracht zelf dat een schaduw van angst en lijden voor zich uit werpt.

De identificatie met je verstand schept een ondoorzichtig scherm van concepten, etiketten, beelden, woorden, oordelen en definities dat elke echte relatie in de weg staat. Het komt tussen jou en jezelf, tussen jou en je medemensen, tussen jou en de natuur, tussen jou en God. Het is dit scherm van het denken dat de illusie van afgesneden-zijn schept, de ilussie dat er een jij is en een totaal losstaande 'ander'. Dan vergeet je het essentiële feit dat je onder het niveau van fysieke verschijnselen en afzonderlijke vormen één bent met al wat is. Het verstand is een voortreffelijk instrument als je het goed gebruikt. Bijverkeerd gebruik wordt het echter erg destructief. Nauwkeuriger gezegd: het is niet zozeer zo dat je het verstand verkeerd gebruikt, meestal gebruik je het helemaal niet – het gebruikt jou. Dat is de ziekte. Je gelooft dat jij je verstand bent. Dat is de misvatting. Het instrument heeft je overgenomen. Het is alsof je zonder dat je het weet bezeten bent, en dus zie je de entiteit die je in bezit heeft genomen aan voor jezelf.

Het begin van vrijheid is het besef dat je niet die entiteit bent – de denker. Als je dat weet, kun je de denker gaan waarnemen. Op dat moment wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief.

Je begint dan te beseffen dat zich boven het denken een geweldig gebied van intelligentie uitstrekt en dat het denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie. Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn – schoonheid, liefde, creativiteit, vreug-
de, innerlijke vrede – uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat. Je begint te ontwaken.

 

 

Tips en Trucs

Vergeef jezelf

Neem het leven niet te serieus. Het is de bedoeling dat je geniet.

Wees niet te streng voor jezelf als iets niet lukt. Vergeef jezelf. Ga niet constant lopen piekeren over wat er allemaal niet goed is gegaan.

Geef je zelf een schouderklopje voor het proberen en ‘move on’.

Vergeef anderen

Een van de eigenschappen van mensen die leven in het hier en nu is dat ze andere mensen makkelijk kunnen vergeven.

Ze zijn in staat over hun eigen ego heen te stappen. Ze weten namelijk dat als ze hier zelf in blijven hangen, dit alleen maar energie kost. Het komt je humeur niet ten goede.

Droom over de toekomst, maar richt je aandacht op leven in het hier en nu

Leven in het hier en nu betekent niet dat je geen dromen en doelen meer mag hebben. Het is juist goed om te blijven dromen. Dit zorgt ervoor dat je niet heel je leven op een plaats blijft, maar dat je jezelf ontwikkelt.

Maar om die dromen en doelen te bereiken moet je je aandacht richten op leven in het hier en nu. Dit is namelijk het moment waarop je actie kan ondernemen om naar die dromen en doelen toe te werken.

Dus droom, geloof en probeer, maar geniet vooral van de weg er naar toe die zich nu afspeelt.

Hecht minder belang aan het resultaat

Als je jezelf vast pint op een bepaald resultaat of een bepaalde uitkomst, probeer je eigenlijk de toekomst te voorspellen. Je leeft dus niet in dit moment.

Als je dit resultaat vervolgens niet haalt, raak je gefrustreerd en gedemotiveerd. Een tegengesteld effect van wat je eigenlijk wilt bereiken dus.

Probeer je gedachten niet helemaal stil te maken

Als je wilt leven in het hier en nu, denk je misschien dat het het beste is om je gedachten helemaal uit te zetten.

Ik kan je nu alvast vertellen dat dit niet gaat lukken.

Als ik je vraag om niet aan een olifant te denken, is het enige waar je waarschijnlijk aan denkt een olifant.

Hetzelfde gebeurt er eigenlijk als je je gedachten helemaal probeert uit te zetten. Als je constant tegen jezelf zegt, niet denken….niet denken….niet denken…..dan ben je alleen maar aan het denken aan het niet denken.

Je geest wordt hierdoor nog steeds niet kalm.

Probeer je gedachten daarom nooit helemaal weg te krijgen, maar observeer ze en laat ze vervolgens weer rustig gaan.

Je zal merken dat je gedachten zo een stuk kalmer worden, dan wanneer je ze helemaal probeert te laten verdwijnen.

Besef dat je niet je gedachten bent

Wees je ook bewust van het feit dat jij niet je gedachten bent. Klinkt een beetje raar, maar je gedachten houden je vaak voor de gek.

Ver uit de meeste van je zorgen zullen nooit werkelijkheid worden. Je gedachten zijn slechts gedachten. Het is niet de werkelijkheid.

Identificeer jezelf niet te veel met de gedachten die er in je hoofd rond dwalen.

Adem

DE manier om te leven in het hier en nu, is door je aandacht bij de adem te brengen. Zo lang je ademt leef je.

Check af en toe in bij jezelf om je aandacht terug te brengen naar het hier en nu.

 

Laat hier een bericht achter als je wilt!

* Denotes Required Field