Dag 3 - Leven vanuit je hart

Welkom bij dag 3 van de ZelfLiefde Challenge. In deze video ga ik het hebben over de betekenis van leven vanuit je hart. Onder de video vindt je de bijbehorende oefening voor vandaag.

Dag 3 - tekst & oefening

Van onbewust DOEN ---> naar ---> bewust ZIJN

Bewust zijn = Beleving van het eigen ik en de omgeving. Weten wat je ziet, hoort of voelt of weten wat er in je omgaat. Je voelt je vrij om te handelen of te zijn en hebt keuze uit verschillende mogelijkheden.

Onbewust zijn = Gedrag wordt beïnvloed door geconditioneerde processen. De handelingen kunnen gebaseerd zijn op emoties die nog niet verwerkt zijn. Je gedrag is vaak gebaseerd op gewoonte en je ziet vaak maar één of een beperkt aantal mogelijkheden om te handelen.

Bewust zijn vraagt dus het durven openen van je hart om te beleven en te durven voelen.

Als gevoelig persoon is het niet mogelijk om je hart plots wagenwijd open te zetten. Om stap voor stap de deur van je hart te openen, kunnen volgende richtlijnen je veilig op weg helpen om thuis te komen in je hart.

Beschouw de eerste stap van de reis naar je hart alsof je een nieuw zaadje plant, het plantje van je eigen nieuwe leven. Verzorg het goed, wees er lief voor en bescherm het tegen weer en wind tot het groot en sterk is. Zet er in gedachten een burcht rond. JIJ alleen bepaalt wie je in die burcht binnen laat. Voelt het niet goed aan, trek dan alle bruggen op en sluit de poorten. Deze stap is nodig om bij jezelf naar binnen te gaan om te weten wat er bij JOU leeft.

Oefening:

-Hou van jezelf. Van jezelf houden is beseffen dat je waardevol bent en dat jouw bestaan zin heeft. Houden van jezelf of zelfwaardering is het omgekeerde van zelfafwijzing. De manier om jezelf van zelfveroordeling te bevrijden is acceptatie. Jezelf volledig accepteren zoals je bent, je uiterlijk  maar ook je innerlijk (je emoties, je gedragingen, je gewoonten, je gedachten, je grillen, je verslavingen, je patronen…) Zoals Louise L. Hay wereldwijd van de daken heeft geschreeuwd: zeg dagelijks tegen jezelf ‘Ik hou van mezelf en ik ben waardevol’. En voel hetgeen wat je zegt.

-Wees je bewust van je ademhalingAdem is de basis van alle leven. Adem schept ruimte in je denken. Adem brengt je bij jezelf. Adem brengt je in het NU. Een bewuste ademhaling zorgt ervoor dat je in het NU blijft en niet terug naar het verleden of naar de toekomst gaat.

-Vertraag: vertragen maakt dat je bewuster leeft. Snel leven is vaak een gevolg van geconditioneerde patronen (uit gewoonte altijd hetzelfde doen).

-Verstil je geest: stilte is de essentie van het leven. Onze geest is van nature naar buiten gericht. Via de zintuigen wordt de wereld in ons opgenomen en onze wensen en verlangens bewegen ons tot actie om ze te realiseren. We leven in een zeer gejaagde wereld die onze zintuigen voortdurend bombardeert met sterke sensaties en onze verlangens voortdurend prikkelt. We dreigen daardoor het contact met onze eigen innerlijke kern te verliezen en geleefd te worden door de omstandigheden buiten ons. Door stilte-beoefening wordt onze aandacht vanzelf naar binnen gericht en kan het contact met onze eigen essentie weer hersteld/versterkt worden.

-Neem tijd voor en geef aandacht aan de dingen die je doet : benoem de dingen die je doet om je aandacht erbij te houden. Geef tijd en aandacht aan de mensen die je ontmoet en met wie je praat.

-Als je aan iets begint of iets start, vraag je even af wat je ermee wil bereiken. Wat is je intentie? Als je een intentie hebt voor je start, zal je ook makkelijker iets afmaken.

-Breng veel tijd door in de natuur. Wij zijn een deel van de natuur. De natuur verbindt ons met de essentie van het leven.

-Wees dankbaar voor alles wat je overkomt, voor alles wat je hebt, voor alles wat je bent. (vindt je dit lastig, geen zorgen, dit komt aan bod in dag 7)

-Wees geduldig en mild voor jezelf. De reis van je hoofd naar je hart verloopt niet altijd zonder slag of stoot zoals het ervaren van weerstand, onzekerheden en het beleven van onderdrukte gevoelens. Door dit gevoel te beleven en te aanvaarden, zet je de poorten van je hart open.

-Aanvaard dat falen en pijn bij het leven horen. Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. Het overwinnen van een moeilijke periode in je leven maakt je sterker en veerkrachtiger.

Laat hier een bericht achter als je wilt!

* Denotes Required Field