Dag 2 - Zelfvertrouwen
Welkom bij dag 2 van de ZelfLiefde Challenge. In deze video ga ik het hebben over Zelfvertrouwen. Onder de video vindt je de bijbehorende oefening voor vandaag.
Dag 2 tekst & oefening
Onzekerheid Erven - Een diepere laag
Een miasma is een angst of verdriet, een diepe emotie wat je hebt overgenomen van (voor)ouders, het zit in je cel-geheugen verstrengeld. Emoties zijn opgeslagen in je lichaam. Veel mensen denken dat het geheugen alleen maar in je hersenen zit, maar dat klopt niet. Je gehele lichaam is een opslagplaats voor herinneringen.
Verdriet ligt bijvoorbeeld opgeslagen in het cel-geheugen van je longen, angst in het cel-geheugen van je blaas. Je bent 50% je vader en (en zijn familie) 50% je moeder (en haar familie)! Zo sleep je dus onverwerkt verdriet en angsten van je voorouders mee. Kan je je voorstellen wanneer je (voor)ouders de oorlog hebben meegemaakt? Of iets anders ernstigs? Kan je je voorstellen dat je voorouders in armoede hebben geleefd en zich minderwaardig hebben gevoelt?
Kan je je voorstellen dat er nog iets in je zit, zonder dat je dat in de gaten hebt? Heb jij dat wel eens, dat iets je raakt en je niet eens wist dat het in je was? Er kunnen zomaar deurtjes geopend worden waarvan je het bestaan niet weet! Zodra er op een knopje gedrukt door een gebeurtenis, schiet het open en daar kan wel eens een heel diepe emotie, iets wat in elke generatie weer terug komt, wakker worden. Maar wees niet bang. Het hoeft niet altijd zeer ernstig en zwaar te zijn. Veel mensen vinden het logisch dat je ziekten kan overerven, maar vergeet niet dat emoties en angsten overerven even sterk in je DNA zitten als ziekten.
Waardeloosheid
Ik ga je een voorbeeld geven wat zeker weten veel is gebeurt in vroeger tijden en nu nog in veel mensen doorwerkt;
Stel je overgroot oma, was een dienstmeid bij een rijke familie. Je overgroot oma was nog jong, misschien 13 en moest werken ivm de armoede in de familie. Ze is zwanger geraakt door toedoen van de heer des huizes, dat is vroeger heel veel gebeurt! Je oma kreeg daar de schuld van, werd ontslagen. Zwanger zonder geld, geen sociale voorzieningen, hoe zou je je dan voelen? Toch wel goed waardeloos! Die waardeloosheid wordt op dat moment heel intens door je overgroot oma ervaren, het kindje wat in de buik zit (jou oma of opa) zal de waardeloosheid zeker oppikken. Dat kindje heeft geen idee wat waardeloosheid is, maar zal zich echt totaal waardeloos voelen. Kindje wordt geboren en door de overtuiging van de waardeloosheid zal het zijn leven vormen. Hij of zij wordt volwassen en krijgt ook kinderen. Zo gaat het door. Totdat iemand beseft dat het anders kan. Dat kan generatie op generatie doorgaan!
Kan je je daar wat bij voorstellen? In dat stuk is er heel veel te helen. Alleen al in het besef dat bepaalde emoties niet van jouw zijn maar van je voorouders, daarmee ‘heel’ je al heel veel. Daar hoef je niets mee te doen! Alleen al de bewustwording doet dan zijn heling-werk. Weet jij iets uit je familie verleden? Weet jij iets over je voorouders? Dat er iets gebeurt is? Wat een behoorlijke impact heeft gehad wat in de DNA verstrengeling is gekomen en generaties door blijft gaan. Het is veel meer dan jij kan bedenken.
We zijn massaal onzeker! We hebben massaal bewondering voor anderen. Ga bewondering voor jezelf kweken en pluk daar binnenkort de vruchten van!
Oefening 1 meer zelfvertrouwen
Wanneer je met mensen bent en je voelt je onzeker, richt dan je aandacht naar 'buiten'. Let goed op waar mensen over praten, luister goed naar wat er gezegd wordt. Probeer het gesprek zo precies mogelijk te volgen. Doe je dit zonder van jezelf te eisen dat je ook iets moet zeggen. Kijk goed naar de gezichtsuitdrukkingen, kleding en gebaren van mensen. Let ook op de omgeving. Waar ben je precies? Hoe ziet de kamer eruit? Kijk naar de meubels, let op de stijl en de kleuren. Als het mogelijk is te schrijven, schrijf dan op wat je ziet en hoort. Bijvoorbeeld tijdens vergadering of les. Lukt dit niet op het moment zelf, maak achteraf dan een observatieverslag.
Oefening 2 meer zelfvertrouwen
Maak een lijstje van dingen waar je goed in bent. Hiermee wordt je meer bewust van je sterke kanten. Waar ben je tevreden over, waar ben je dankbaar voor? Iedereen is goed in iets, iedereen heeft talenten, hoe klein ze ook zijn. Vergroot deze talenten door je er bewust van te worden. Doe regelmatig een ontspanningsoefening zoals een ademhaalmeditatie en kijk wat het verschil is voor en na de meditatie. Hieronder vindt je een lijst met medidaties:
Oefening 3 zelfvertrouwen
Kijk. Niemand word in 1 keer de beste. Iedereen begint op deze aarde met een luier en een speen. Iedereen moet leren lopen.
Soms lijkt het alsof een baby kan lopen...
BOTS. Dan valt hij weer.
Zo is het ook met zelfvertrouwen. Blijf het oefenen. Doe alsof je zelfvertrouwen hebt en alsof alles gaat zoals je het hebt gepland.
Uiteraard hoef je dit niet altijd te doen. Soms mag je ook toegeven dat dingen niet gaan zoals je graag had gewild en je niet weet waar je het over hebt.
Waarschijnlijk ken je de volgende situatie wel:
Je hebt niet echt een goede dag gehad. Je voelt je nog steeds klote als jij je vrienden ontmoet voor een avondje tafelvoetbal. Dan beginnen jullie herinneringen op te halen van jullie laatste zomervakantie samen.
En een paar herinneringen later:
Je voelt je super goed en je bent de slechte dag vergeten.
Dit kun je ook oefenen met zelfvertrouwen. Denk aan een moment dat je succesvol was. Denk aan een moment dat je iets moedigs deed.
Op deze manier krijg je deze gevoelens terug. Dus ga jij je een stuk zelfverzekerder voelen.
Visualiseer:
Stel je bent erg zenuwachtig om een mooie vrouw (man) aan te spreken of je vrouw ten huwelijk te vragen.
Probeer dan voordat je naar de gelegenheid gaat te visualiseren dat je kalm bent en dat het allemaal goed verloopt.
Of dat je het goed oplost als er iets verkeerd gaat.
Dit doe je om 2 redenen:
- Op deze manier oefent je brein om kalm te zijn en dingen op te lossen.
- Je richt je aandacht op iets anders zodat je niet teveel focust op het zenuwachtig zijn