Dag 1 Innerlijke Kracht

Welkom bij dag 1 van de ZelfLiefde Challenge. In deze video ga ik het hebben over Innerlijke Kracht. Onder de video vindt je de bijbehorende oefening voor vandaag.

Dag 1 tekst & oefening

Ben jij klaar om wakker te worden? Het is nu tijd om je aandacht naar binnen te richten en in contact te komen met je Ware Zelf. Het begint bij bewustwording. Wat kost je allemaal energie en wat levert je energie op? Vaak is dit niet in balans. Zijn er dingen die je doet en die je eigenlijk helemaal niet wilt doen? Kun je dit veranderen?

Misschien kun je starten met een notitieboekje. Schrijf hier je gedachten in zodat je meer inzicht krijgt in jezelf.

Het ego is jouw identiteit, jouw ‘ik’ en het personage dat jij dag in dag uit speelt. Hans Laurentius beschrijft het doel van Zelfonderzoek als volgt: “Het ontdekken van ‘de waarheid’ over jezelf, inzicht krijgen in wat je BENT en het onderscheid kunnen maken tussen wat echt is en wat niet. Gaandeweg ontdek je dat je niet je verstand bent en dat er geen afgescheidenheid bestaat.” Hiervoor zal je moeten leren hoe het ego werkt en redeneert.

Begrijp en ontleed je gedachten, gedragingen en (gedachte)patronen. Je zult o.a. zien dat de
angst voor afwijzing, alleen zijn, eenzaamheid en dus het hebben van geen identiteit aan alle
(kern)overtuigingen en emoties ten grondslag ligt. Angst verpakt als boosheid, woede, trots,
schaamte, etc. Wanneer je dit mechanisme niet doorziet, bezit de angst jou. Zelfs zonder dat
je het door hebt.

Oefening:

 1. Glimlach
  Een glimlach is gunstig voor de gezondheid. Het verlaagt de stresshormonen en de bloeddruk. Verrassend genoeg stimuleert glimlachen de feel-good gebieden van de hersenen meer dan chocolade en geld. Kijk eens naar de TED talk van Ron Gutman, waarin hij onder andere uitlegt dat glimlachen emotionele welzijnssignalen naar onze hersenen stuurt.
 2. Leef in het hier en nu
  Aanwezig zijn, in plaats van stil te staan bij het verleden of te anticiperen op de toekomst, stelt je in staat om dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. De wetenschap heeft aangetoond dat mindfulness het gebruik van je hersenen kan vergroten. Het leven in het hier en nu wordt wetenschappelijk in verband gebracht met meer emotionele stabiliteit, minder stress en minder angst.
 3.  Adem
  Neem een stabiele lichaamshouding aan door te gaan staan en je voeten op ongeveer schouderbreedte te spreiden. Kantel je bekken zodanig dat de uitholling in je onderrug zo veel mogelijk verdwijnt. Breng je gewicht op je voorvoeten en laat je armen ontspannen naast je lichaam hangen.Doe vijf borstademhalingen en schakel dan gedurende twee minuten over op een rustige, diepe buikademhaling. Adem rustig in waarbij je eerst je buik ontspannen uitzet en daarna je borstkas. Vervolgens laat je je longen rustig leegstromen door eerst je borstkas weer in te laten zaken en tenslotte je buik. Herhaal de cyclus van vijf borstademhalingen en twee minuten diepe buikademhaling en voel naderhand wat het verschil van ademhaling met je doet.Tip: het regelmatig doen van deze buikademhalingsoefening – waar je ook bent – helpt je om beter te kunnen ontspannen en het contact met je lichaam te verbeteren. Op het moment dat je start met deze oefening is het verstandig om dit voor een aantal weken dagelijks te doen. 15 minuten per dag is voldoende om na een aantal weken een goed resultaat te kunnen ervaren.
 4. Ondezoek jezelf
  In het kader van Zelfonderzoek – maar net zo goed bij alle andere dingen die je wilt bereiken – is het van belang dat je voor jezelf helemaal helder hebt wat je werkelijk wilt. Dit voorkomt namelijk (on)bewuste dubbele agenda’s, onnodig zoekgedrag en daarmee een heleboel verspilling van tijd en energie.

  Schrijf in maximaal twee heldere zinnen je allerhoogste levensmissie op en bindt je daar volledig aan. Alles wat niet bijdraagt aan deze levensmissie is blijkbaar niet je ‘hoogste eigen waarheid’ en kun je onderzoeken om dat vervolgens los te laten. Indien je kiest om ‘de waarheid’ over jezelf te willen ontdekken en de Illusie te leren doorzien, zal je al je aandacht moeten focussen op het ego tijdens je Zelfonderzoek. Het ego is als het ware één grote energielek omdat het enorm veel levensenergie verspilt én kost om zichzelf in stand te houden. In wezen ben je een junkie die helemaal verslaafd is aan het denken’ en je emoties (= samen het ego), en om daar echt mee te breken, dat vraagt alles van je! Focus is dus erg handig

 5. Observeren 
  Iemand die onbewust leeft doet eigenlijk maar wat en vanuit mijn perspectief wordt er een leven weggegooid. Veel slechte gewoonten, zoals overmatig eten, stress, roken, drinken, gokken en drugsgebruik zijn hier het gevolg van. Door jezelf continue van een afstand te observeren – positie van de waarnemer in te nemen, dat wat jij BENT: Bewustzijn – leer je hoe het ego en angst werken en zal je helder gaan zien. Wees getuige van gedachten, gevoelens, spanningen, impulsen, ingevingen, flitsen, lichamelijke signalen en andere ervaringen als een onpartijdige waarnemer.

Laat een reactie achter als je wilt!

* Denotes Required Field