Leven in het moment: “Hier & Nu”.

Wat betekent dit voor mij en wat zijn de voordelen?

Leven in het moment betekent voor mij bewust aanwezig zijn. Als je bewust aanwezig bent komen er meer details binnen. Kleuren worden helderder. Ik kan me nog goed herinneren de eerste keer dat ik volledig in het moment zat en naar een boom keek in het bos. Ik dacht: “WOW, dit is de eerste keer dat ik een boom zie”. Natuurlijk heb ik geleerd vanaf kinds af aan hoe een boom eruit hoort te zien en mijn brein maakt iedere keer een plaatje van hoe ik denk dat een boom eruit hoort te zien als ik er voorbij loop. Maar dit keer was het anders. Ik voelde de kracht van ZIJN in de boom, zijn aanwezigheid en energie. Dit is dan ook het eerste voordeel: Geluk. Althans dit ist is wat voor mij geluk betekent. Mezelf ervaren in het moment, met mijn denken, mijn voelen, mijn zintuigen en lichaam, zonder daar een oordeel over te hebben. En dat is vaak het probleem, we hebben overal een oordeel over. En dit is wat het leven op veel gebieden zo zwaar maakt.

De afgelopen jaren heb ik mijn aandacht naar binnen gericht en het doel was om de blokkades in mijn lichaam op bepaalde gebieden te openen. Al snel werd alles intens voelbaar. Ik had voor het eerst na jaren een kort lontje. Voelde me negatief en geïrriteerd om de kleinste dingen. Maar dit voelen was het probleem niet. De oordelen die ik in mijn hoofd creëerde maakte het zwaar. Ik wilde dit niet voelen. En onbewust was ik het aan het wegduwen. Dit kost oneindig veel tijd en energie. Het leven speelde zich voornamelijk weer in mijn hoofd af. Terug de stilte in en veel schrijven heeft me geholpen om in mijn gevoel te kunnen blijven zitten zonder oordelen. Het gewoon laten ZIJN. En hier ontstond  The Shift.

Wat gebeurd er tijdens deze verschuiving in je denken?

Het begint bij bewustwording. Van je lichaam, je gevoel en je denken. Niet door in je hoofd te zitten maar volledig bewust. Je hebt nog steeds gedachten, echter identificeer je jezelf er niet meer mee. Je bent niet je gedachten. Je bent alleen een observator. Verder hoeft er geen oordeel over te zijn. Hierdoor kunnen de vastzittende emoties gaan stromen en langzamerhand kom je in je kracht te staan.

Je aandacht verschuift naar het aanwezig zijn in wat je doet. In dit moment. Niet meer bezig hoeven zijn met het verleden. Maar ook niet met de toekomst. Dit blijft een uitdaging. De ene zit meer in het verleden, de plaats waar depressie plaats vindt. De ander in te toekomst. Angst – zorgen maken over wat er zou kunnen komen. Dit creëert negatieve emoties en blokkades. Het gevoel dat je vast zit, in je leven, in relaties, in je werk of misschien met betrekking tot je gezondheid.
Er ontstaat ruimte want je klampt je niet meer vast aan je gedachten. Ze stromen. En in deze ruimte ontstaat plaatst voor verandering. Verandering in je manier van denken. En alleen NU kun je veranderen. Niet gister want dat is te laat, niet morgen want wie zegt dat je dat gaat doen. Alleen nu in het huidige moment.

Rust is het gevolg. En ook dit kan alleen in het huidige moment. Het is iets waar we allemaal naar op zoek zijn of allemaal naar verlangen. Echter zoeken we het altijd buiten onszelf, dus op de verkeerde plaats. We zoeken het in relaties, materiële zaken. Misschien wil je een groter huis, meer ruimte. Ander werk. Of misschien denk je het pas te krijgen wanneer we met pensioen gaan. En dit is echt een broodje aap verhaal wat we onszelf wijsmaken. En het zoeken zorgt echter voor meer onrust. Rust is nooit te vinden in de buitenwereld. Het zit al in onszelf, de kern van wat we werkelijk zijn.

Dit is wat er gebeurd tijdens “The Shift” – een verschuiving van hoofd naar hart. Ben jij klaar om actie te ondernemen?